вівторок, 13 червня 2017 р.

Вода-розчинник

Вода – найважливіша речовина на нашій планеті.
 Дослід 1
 Кинути в склянку з водою 2-3 кристалика марганцівки. Розмішати паличкою, спостерігати за зникненням кристаликів. Кристалики марганцівки зникли. Вода набула рожевого кольору.



Дослід 2
 Насипати в склянку з водою трохи піску, розмішати паличкою. Що спостерігаєте? Пісок не розчинився у воді,а осів на дно склянки.




 Дослід 3
 Насипати в одну склянку з водою цукор, а в іншу сіль. Розмішати паличкою. Що спостерігаєте? В першій і другій склянках «чиста вода».


 Дослід 4
 Кинути в склянку крейду. Розмішати. Що спостерігаєте? Крейду у воді дуже помітно.


Висновок: сіль цукор, марганцівка розчинилися у воді. Крейда, пісок не розчинилися , а осіли на дно банки. Речовини, які розчиняються у воді називаються розчинними у воді. Наприклад, розчин солі , розчин цукру, розчин оцтовоі кислоти (у побуті його називають оцтом) Вода для них є розчинником.

 Речовини , які не розчинилися у воді, називаються нерозчинними. Розчинятися у воді можуть не тільки тверді, а й рідкі та газоподібні речовини. Наприклад, у воді розчиняються рідини - стирт,оцтова кислота.

А також гази – кисень, вуглекислий газ, аміак. Природні розчини: солона вода в морях і озерах, вода в мінеральних джерелах, кров людей і тварин, сік рослин. Речовини нерозчинні: пісок, глина, крохмаль,олія ,нафта, гас,бензин.
 -Чому чай набуває солодкого смаку, а суп солоного ? (Кристалики цих речовин розсипалися на солодкі та солоні молекули і перемішалися з молекулами води, це означає , що цукор і сіль розчинилися у воді.

Немає коментарів:

Дописати коментар