четвер, 15 червня 2017 р.

Як з'явилася вода на нашій планеті і яка її кількість

Без води ми не можемо прожити й кілька днів. А тим часом декілька сторіч назад люди не тільки не знали, що собою представляє вода, 
але навіть не знали, скільки її на Землі. Їм зовсім було невідомо, як з'явилася вона на планеті.


Є всі підстави думати, що життя виникло у водному середовищі, адже вода була ще до появи людини. А до виникнення життя?
Вода - один з основних "будівельних матеріалів" нашої планети.
Мільярди років тому в холодній  хмарі містилася вода, згодом хмара згустилася, ущільнилася й стала Землею. Швидше за все, вода була у вигляді крижаного пилу. Це підтверджують дослідження Всесвіту. Водень і кисень -вихідні елементи для утворення води в нашій Галактиці ,належать до шести найпоширеніших речовин космосу.
Скупчення молекул води й гідроксидних радикалів були виявлені за межами Сонячної системи, вода у всесвіті явище не унікальне. У сузір'ях Кассіопеї й Оріона також знайдені хмари, які утворені з молекул води. Розміри цих хмар колосальні - їхня довжина перевищує відстань від Сонця до Землі в 40 разів. Траплялися й падіння на Землю залишків кометних ядер - "посланців" далеких світів. Вага крижаних брил, що досягли Землі, може досягати сотень кілограмів.
Багаторічними дослідженнями геологічних процесів, що відбуваються на нашій планеті доведено, що саме вода зіграла визначальну роль у всій геологічній історії Землі. При дослідженні вмісту кисню в складі земної кори виявлено, що в утворенні протоземлі брали участь величезні кількості води.
З незапам'ятних часів у надрах Землі відбуваються глибинні фізико-хімічні процеси. Розвиваються величезні тиски й температури; вихідні речовини при цьому випробовують складні перетворення. У результаті цього утворяться паро і газоподібні сполуки,більшість із яких складаються з води або її елементів.
У зонах найвищого тиску і температури виділяються водень і вуглеводні,з яких утворяться водяна пара й вуглекислий газ. Ці сполуки постійно виділяються на поверхню через жерла вулканів, через наземні й підводні тріщини, розлами земної кори.
За всю історію існування Землі на її поверхню в такий спосіб виділилося близько 3,4 109 кілометрів кубічних води. Третина цієї кількості в пароподібному стані покинула поверхня нашої планети, а під впливом Сонця значна частина розпалася на водень і кисень.
Інша частина води поступово склала гідросферу. З'явившись на поверхні планети таким складним шляхом, вода не стала інертним, пасивним середовищем. Найбільш сприятливі умови для появи життя виявилися у водній середі.
У цей час підрахунок кількості води на Землі виконаний з усією точністю,що доступній сучасній науці. Цю роботу вчені проробили в рамках програми Міжнародного гідрологічного десятиліття 1964-1974 р. Результати цієї роботи були опубліковані в багатотомній праці "Світові водні ресурси й водний баланс земної кулі".
Було встановлено, що гідросфера (океани, моря, ріки, озера, болота, атмосферна волога )є значною величиною - 1,385*10 з 9 нулями км кубічних води, або 1,4*10 з  19  нулями тонн. Що означає три чверті поверхні планети покрито водою.
Космонавти відзначали, що з космосу Земля виглядає блакитною планетою з невеликими вкрапленнями суши. Блакитна планета? Мабуть,але не планета, а її тонка оболонка. Якщо розподілити всю воду рівномірно по поверхні земної кулі, радіус якої 6370 км, вийде плівка товщиною близько 3 км. Не так уже багато води в загальному об'ємі планети. До того ж, основну частину нашого водного потенціалу становить вода, яку не можна пити,використовувати в промисловості,у сільському господарстві і у побуті. 97,75% - це солоні води океанів і морів. Інші 2,25% - прісні води, однак, половина їх "законсервована" у вигляді крижаних гігантських шапок Антарктиди, Арктики, Гренландії, високих гір у різних районах Землі. Приблизно така ж кількість води - 23,4*10 6 км кубічних - приховано від людських очей у товщі земної кори. Це підземні води.
Об'єм доступної людям прісної води обчислюється вже не мільйонами, а тисячами кубічних кілометрів. Найбільше на земній поверхні прісної води накопичено в озерах -176,4*10 3 км кубічних. Якщо можна було б на мить затримати плин всіх рік земної кулі, то виявилося б, що в їхніх руслах одночасно знаходиться всього 2120 кубічних кілометрів води.
Джерела великих і малих рік, знаходяться у болотах, які містять 10300 кілометрів кубічних прісної води. 13000 тонн води міститься в найближчі до земної поверхні шарах атмосфери. На висоті до 1 км концентрація водяної пари в повітрі в середньому становить 2%.
От, мабуть, і вся вода, на яку може реально розраховувати людству зараз і в найближчому майбутньому.
Джерело: http://mestectvo.com/zvnovost/424-vodanashplanet.html

Немає коментарів:

Дописати коментар